Sprekers

 

Michael Marmot

Pasfoto Michael Marmot
Directeur van het Institute of Health Equity en hoogleraar Epidemiologie aan het University College London

Professor Sir Michael Marmot is directeur van het Institute of Health Equity en hoogleraar Epidemiologie aan het University College London. Hij is auteur van The Health Gap: the challenge of an unequal world (Bloomsbury: 2015) en van Status Syndrome: how your place on the social gradient directly affects your health (Bloomsbury: 2004). Professor Marmot is (onder andere) adviseur van de directeur-generaal van de Wereld Gezondheidsorganisaties (WHO) over sociale determinanten van gezondheid. 

Marmot doet al bijna 50 jaar onderzoek naar gezondheidsachterstanden. Hij adviseert overheden binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk. Op verzoek van de Engelse overheid deed hij onderzoek naar gezondheidsverschillen in Engeland wat resulteerde in het rapport 'Fair Society, Healthy Lives' (2010), ook wel Marmot Review genoemd. Dit rapport heeft in binnen- en buitenland vervolg gekregen in diverse vervolgstudies en steden geïnspireerd om hun beleid te enten op de 6 beleidsdoelen die in het rapport centraal staan en worden uitgewerkt in indicatoren.

In 2000 is Professor Marmot geridderd door Her Majesty The Queen vanwege zijn verdiensten op het gebied van epidemiologie en zijn bijdrage aan het vergroten van de kennis over gezondheidsverschillen.  

 

Jet Bussemaker

Pasfoto Jet Bussemaker
Voorzitter
Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Zij is tevens hoogleraar ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ bij het Leids Universitair Medisch Centrum en de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit van Leiden. De overtuiging van Jet Bussemaker is: ‘De zorg gaat over meer dan het anders inrichten van de taken in een ziekenhuis of verpleeghuis, het gaat ook over hoe we in onze samenleving met elkaar leven & zorgen voor morgen.’